Albert + claim
Newsroom
Informační servis společnosti Albert ČR
Banner

Vánoční recepty: zdravé a chutné cukroví, které je navíc hotové do pár minut

Vánoce jsou tradičně spojovány s rodinnou pohodou a pohostinností. V českých domácnostech každoročně nesmí chybět cukroví napečené s předstihem podle rodinných receptů. Štědrovečerní tabuli mohou skvěle doplnit ale také zdravější varianty sladkých cukrovinek. Potěší nejen ty, kteří si hlídají stravu, ale pochutnají si na nich i děti.

Tradiční recepty na vánoční cukroví se neobejdou bez bílé mouky, velkého množství nezdravých tuků a rafinovaného cukru. V období Vánoc, kdy si dopřáváme více než jindy, můžeme jídelníček obměnit zdravějšími alternativami cukroví. Klasické recepty je možné odlehčit, pokud nahradíme některé ze surovin. „Pšeničnou mouku můžeme nahradit například špaldovou či celozrnnou nebo použít rozmixované ovesné vločky, které obsahují velké množství vlákniny. Místo bílého cukru můžeme použít med, čekankový nebo javorový sirup, případně můžeme některé cukroví vyrobit ze sušeného ovoce, které je samo o sobě velmi sladké. Do zdravějších receptů se pak jako tuk skvěle hodí oříšky nebo oříškové máslo, uvádí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5.

Inspirace pro zdravé vánoční cukroví

Vyzkoušejte kolečka plněná ovocnou marmeládou nebo nepečené kuličky ze sušeného ovoce.

kolečka

 

 

 

 

 

Ovesno-mandlová kolečka s marmeládou

100 g jemných vloček

80 g mandlové mouky

50 g kokosového oleje

50 g medu

4 lžíce mléka

1 celé vajíčko

30 g sušených brusinek nebo rozinek

1 lžíce citronové kůry z BIO citronu

1 lžička mleté skořice

špetka soli

domácí marmeláda

Do misky dáme všechny suché ingredience (mandlovou mouku, vločky, špetku soli, nakrájené brusinky nebo rozinky, citronovou kůru, skořici) a smícháme je. K směsi přidáme vajíčko, med, mléko a kokosový olej. Zpracujeme v těsto. Z těsta uděláme malé kuličky, které skládáme na pečící papír. Kuličky mírně zploštíme a uvnitř uděláme důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme na 170 °C cca 20 minut.

Tip: Ovesno-mandlová kolečka můžeme připravit nejen na Vánoce, ale také kdykoliv v průběhu roku třeba dětem ke svačině, jako zdravou „dobrotu“.

 

kuličky

 

 

 

 

 

 

Nepečené oříškovo-datlové kuličky

100 g sušených datlí

100 g vlašských ořechů

80 g sušených švestek

50 g pohankových vloček (mohou být i ovesné, žitné atd.)

50 g mandlových lupínků

1 lžíce přírodního kakaa

mletý kokos na obalení

Datle, vlašské ořechy i vločky si namočíme alespoň 3 h předem do vody. Po změknutí vše postupně rozmixujeme včetně sušených švestek. Rozmixované suroviny důkladně promícháme, přidáme mandlové lupínky a kakao. Hmotu necháme mírně ztuhnout v lednici. Poté vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Tip: Kuličky můžeme vyrobit z libovolného sušeného ovoce, vždy by však základem měly být datle.

 

pečení

Přečíst předešlý článek
Přečíst další článek