Vánoční recepty: zdravé a chutné cukroví, které je navíc hotové do pár minut
Tradiční recepty na vánoční cukroví se neobejdou bez bílé mouky, velkého množství nezdravých tuků a rafinovaného cukru. V období Vánoc, kdy si dopřáváme více než jindy, můžeme jídelníček obměnit zdravějšími alternativami cukroví. Klasické recepty je možné odlehčit, pokud nahradíme některé ze surovin. „Pšeničnou mouku můžeme nahradit například špaldovou či celozrnnou nebo použít rozmixované ovesné vločky, které obsahují velké množství vlákniny. Místo bílého cukru můžeme použít med, čekankový nebo javorový sirup, případně můžeme některé cukroví vyrobit ze sušeného ovoce, které je samo o sobě velmi sladké. Do zdravějších receptů se pak jako tuk skvěle hodí oříšky nebo oříškové máslo,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5.
Inspirace pro zdravé vánoční cukroví
Vyzkoušejte kolečka plněná ovocnou marmeládou nebo nepečené kuličky ze sušeného ovoce.
Ovesno-mandlová kolečka s marmeládou
100 g jemných vloček
80 g mandlové mouky
50 g kokosového oleje
50 g medu
4 lžíce mléka
1 celé vajíčko
30 g sušených brusinek nebo rozinek
1 lžíce citronové kůry z BIO citronu
1 lžička mleté skořice
špetka soli
domácí marmeláda
Do misky dáme všechny suché ingredience (mandlovou mouku, vločky, špetku soli, nakrájené brusinky nebo rozinky, citronovou kůru, skořici) a smícháme je. K směsi přidáme vajíčko, med, mléko a kokosový olej. Zpracujeme v těsto. Z těsta uděláme malé kuličky, které skládáme na pečící papír. Kuličky mírně zploštíme a uvnitř uděláme důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme na 170 °C cca 20 minut.
Tip: Ovesno-mandlová kolečka můžeme připravit nejen na Vánoce, ale také kdykoliv v průběhu roku třeba dětem ke svačině, jako zdravou „dobrotu“.
Nepečené oříškovo-datlové kuličky
100 g sušených datlí
100 g vlašských ořechů
80 g sušených švestek
50 g pohankových vloček (mohou být i ovesné, žitné atd.)
50 g mandlových lupínků
1 lžíce přírodního kakaa
mletý kokos na obalení
Datle, vlašské ořechy i vločky si namočíme alespoň 3 h předem do vody. Po změknutí vše postupně rozmixujeme včetně sušených švestek. Rozmixované suroviny důkladně promícháme, přidáme mandlové lupínky a kakao. Hmotu necháme mírně ztuhnout v lednici. Poté vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.
Tip: Kuličky můžeme vyrobit z libovolného sušeného ovoce, vždy by však základem měly být datle.